حکم ازدواج با دو خواهر چه شرایطی دارد

حکم ازدواج با دو خواهر چه شرایطی دارد - 1

ازدواج دو خواهر، یکی از پرسش های مطرح در امر نکاح است که آیا از نظر قانونی و شرعی یک مرد می تواند همزمان با دو خواهر ازدواج کند؟

منظور از ازدواج هم نکاح دائم و هم نکاح موقت می باشد، از آنجا که در قانون ایران امر نکاح برگرفته از شرع و کتاب مقدس و آسمانی قرآن می باشد این سوال به طور کامل در شرع پاسخ داده شده است که در این مقاله به حکم این ازدواج می پردازیم.

نکاح در لغت به معنی پیوستن است و در اصطلاح حقوقی می‌توان آن را چنین تعریف کرد نکاح قراردادی است که به موجب آن زن و مرد در زندگی با یکدیگر شریک و متحد شده و خانواده‌ای را تشکیل می‌دهند.

همانطور که در نکاح موقت که از اقسام نکاح است تشکیل نوعی خانواده مورد نظر است و شرکت در زندگی و اتحاد زن و مرد به نحوی تحقق می‌یابد گرچه خانواده ناشی از نکاح دائم نیست و تعاون و همبستگی خانوادگی در نکاح دائم به مراتب بیشتر است اما حکم ازدواج با دو خواهر در مورد هر دو نکاح صدق می‌کند.

امر نکاح در قانون ایران جایگاه ویژه ای دارد و قانونگذار به تمامی مواردی که موجب حرمت و باطل شدن عقد میگردد پرداخته است

در این بین برای نکاح زن و مرد با یکدیگر یک سری موانع و ممنوعیت ها وجود دارد که افراد باید به آن دقت کنند و در نظر داشته باشند تا یک موقع منجر به حرمت ابدی بین آنها نشود چون وقتی دو نفر اراده به نکاح می کنند حتما بین آنها علاقه و دل بستن وجود دارد و این موضوع که باعث حرمت بین آنها شود اذیت کننده می باشد و منجر به احساس شکست و ناراحتی می شود 

حکم ازدواج با دو خواهر

مطابق با آیه قرآن و قانون مدنی ایران، نکاح قواعدی دارد؛ یکی از این قاعده ها موضوع ممنوعیت نکاح با بعضی افراد است. بنابراین با کسی باید ازدواج کرد که شرعا و قانونا برای آن مانعی وجود نداشته باشد. خداوند در قرآن کریم طبق آیه «وَ أَنْ تَجْمَعُوا بَیْنَ الْأُخْتَیْنِ إِلاَّ مَا قَدْ سَلَفَ» ازدواج همزمان مرد با دو خواهر را ممنوع و حرام اعلام کرده است

طبق قانون مدنی و شرع اسلامی مرد نمی تواند با دو خواهر ازدواج کند و چنین ازدواجی باطل است.

حکم ازدواج با دو خواهر

قانون مدنی نکاح با اقربای سببی که ناشی از ازدواج مشروع می باشد را باطل دانسته است مثل 

  • ازدواج مرد با مادر زن و اجداد زن
  • ازدواج با همسران فرزند و همسران نوادگان
  • ازدواج با فرزند همسرش یا نوه ی همسرش البته مرد در صورتی نمی تواند با دختر یا نوه ی همسرش ازدواج کند که با آن زن رابطه‌ی مباشرت و نزدیکی برقرار کرده باشد
  • و ازدواج با خواهر زن تا زمانی که مرد با همسر خود در قید زوجیت باشد دقیقا ازدواج در چنین موارد باطل می باشد و حتی موجب حرمت ابدی بین زن و مرد می شود مثل ازدواج با زن شوهر دار یا ازدواج با مردی که چهار همسر دائمی دارد.

دلیل اینکه شرع ازدواج با دو خواهر را باطل دانسته است می توان به حفظ حرمت و شأن زن اشاره کرد تا یک زن بخاطر ازدواج همسرش با خواهرش شکسته نشود و احساس ضعف و کم بودن به او دست ندهد و جایگاه ویژه زن در شرع و قانون را نشان می دهد و اینکه دو خواهر نسبت به یکدیگر علاقه و عاطفه شدیدی دارند و وقتی که رقیب هم شوند دیگر مثل علاقه گذشته نسبت بهم حس ندارند و حتی موجب دشمنی بین دو خواهر می شود 

همچنین خواهر زن همیشه داماد را مثل برادر خود پنداشته و با او احساس خویشاوندی دارد و نمی تواند او را همسر خود تصور کند و احساس آرام بودن کنار او داشته باشد.

علما ء بر این عقیده که در میان این موارد معمولاً جاذبه و کشش جنسى ضعیف میباشد ، طوریکه اکثریت با هم کلان میشوند  و براى یکدیگر فرد عادى و معمولى هستند، در حالى‌که یکى از شرایط استحکام پیوند زناشویى، جاذبه جنسى است؛ بنابراین، اگر ازدواج در میان داماد و خواهر زن صورت گیرد در برخی از حالات این ازدواج ها سست و ناپایدار میباشد .

یک سوال بسیار مهم که در مورد این موضوع پیش می آید این است که اگر مرد زن خود را طلاق دهد آیا می‌تواند خواهر زن خود را عقد کند؟

در پاسخ باید گفت که اگر مردی زن خود را به طلاق رجعی طلاق بدهد و زن در حال طی کردن مدت عده خود باشد مرد نمی تواند با خواهر زن خود ازدواج کند و باطل است زیرا زن او هنوز در نکاح اوست و طلاق قطعی نشده است اما اگر عده زن گذشته باشد مرد می تواند خواهر او را به نکاح خود در بیاورد و این نکاح صحیح است.

نکته مهمی که در ازدواج با دو خواهر وجود دارد این است که حتی اگر مرد زن خود را به نکاح موقت در آورده باشد هم نمی تواند با خواهر او ازدواج کند و باطل است پس این حکم فقط در مورد نکاح دائم صدق نمی کند بلکه هر دو نکاح اعم از دائم و موقت را در بر می گیرد.

حکم ازدواج با دو خواهر

اثر نزدیکی به شبهه و زنا

ازدواج مرد با خویشان سببی خود در حدود مواردی که در بالا ذکر شد ممنوع است مرد نمی‌تواند در همان حدود با اقربای نسبی زنی که با او به شبهه (اشتباه ) یا زنا نزدیکی کرد ازدواج کند ماده ۱۰۵۵قانون مدنی در این باره مقرر می‌دارد «نزدیکی به شبهه و زنا اگر سابق و نکاح باشد از حیث مانعیت نکاح در حکم نزدیکی با نکاح صحیح است ولی مبطل نکاح سابق نیست» یعنی اگر مردی با زنی به شبهه یعنی اشتباهاً یا زنا نزدیکی کند نمی‌تواند با خویشان نسبی او مثلاً با دختر یا خواهر یا مادر یا مادربزرگ او ازدواج کند اما اگر قبلاً با زنی صحیحاً ازدواج کرده باشد نزدیکی به شبهه یا زنا با محارم سببی خود (یعنی خویشان نسبی زن در حدود بالا) مانند مادر زن موجب بطلان ازدواج نخواهد بود بنابراین حکم منع نکاح با خویشان سببی در مورد نزدیکی به شبهه یا زنا نیز در حقیقت ایجاد قرابت سببی نمی‌کند جاری خواهد بود نظیر این حکم قاعده‌ای است که در ماده ۱۰۵۶ قانون مدنی آمده است به موجب این ماده اگر کسی با پسری عمل شنیع (لواط)انجام دهد نمی‌تواند مادر یا خواهر یا دختر او را تزویج کند.

سوالات متداول

اگر مردی زن خود را طلاق دهد و زن عده خود را گذرانده باشد آیا مرد می‌تواند خواهر آن زن را به نکاح خود در بیاورد؟

بله اگر زن عده طلاق خود را گذرانده باشد مرد می‌تواند با خواهر او ازدواج کند

اگر مرد زن خود را به موجب طلاق بائن طلاق بدهد آیا می تواند با خواهر زن ازدواج کند؟

بله چون طلاق بائن عده ندارد به محض طلاق مرد می‌تواند با خواهر زن خود ازدواج کند

حکم ازدواج با دو خواهر چه شرایطی دارد - 2ReplyForward

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *